Blog

Controle aan de poort

by Hein van Schaik · No comments

De inkoopafdeling van waterbedrijf Evides controleert tegenwoordig haar detacheringsleveranciers aan de poort. Weliswaar niet letterlijk in de vorm van een fysieke controle bij het hek, maar ze dienen zich wel digitaal aan te melden voordat ze als leverancier van kandidaten in beeld komen.

De kandidaten die Evides inhuurt worden doorgaans op projectbasis ingezet. Het betreft hier veelal complexe projecten op het gebied van techniek en IT. De doorgaans hoogopgeleide professionals worden onderdeel van de multifunctionele teams die verantwoordelijk zijn voor de totstandkoming en uitvoering van de projecten.

Evides heeft ten behoeve van de controle aan de poort op haar website een link geplaatst die potentiele leveranciers de mogelijkheid geeft zich aan te melden. Leveranciers melden zich aan door middel van het invoeren van hun algemene bedrijfsgegevens. Na aanmelding wordt een leverancier gevraagd te verklaren te voldoen aan de wet WAADI en dient ter controle een kopie van het uittreksel van de Kamer van Koophandel te worden bijgevoegd. Indien beide door inkoop in orde zijn bevonden krijgt de leverancier de status “Gekwalificeerd” en kan deze door de business worden uitgenodigd voor het ter beschikking stellen van kandidaten.

Sinds april hebben 11 leveranciers zich via deze digitale weg aangemeld. Dit betreft enerzijds nieuwe leveranciers die nog niet bekend waren binnen Evides. Anderzijds zijn het ook leveranciers die door de business, met name de leverancier coördinator ICT, zijn doorverwezen naar het digitale portaal.

De rol van inkoop bij de selectie van kandidaten is verder zeer beperkt. De verantwoordelijke personen binnen de business hebben de vrijheid om zelfstandig professionals te werven. Inkoop heeft ook niet de ambitie om dit veranderen. Wel wil inkoop borgen dat de ingehuurde personen voldoen aan de wettelijke eisen die worden gesteld om op detacheringsbasis aan de slag te gaan bij Evides.

Dirk Mathijssen, manager Facilitaire Zaken en Inkoop, geeft aan dat het proces rondom deze borging voorheen niet gestandaardiseerd was en de vastlegging weinig gedigitaliseerd. Via de inzet van de Supplier Relationship Management module van Commerce-hub is er nu een formeel proces inclusief centrale vastlegging van gegevens. Dit maakt dat bijvoorbeeld audits efficiënter verlopen en vol vertrouwen tegemoet worden gezien.

Evides Waterbedrijf levert drinkwater aan 2,5 miljoen klanten en bedrijven in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en de Brabantse Wal. Daarnaast biedt Evides industriewaterdiensten aan grote industriële klanten in onder meer Nederland, België en Duitsland.


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Bent u de eerste?

Reageren