Blog

3e Dag van het Elektronisch Aanbesteden

by Hein van Schaik · No comments

Dozen vol offertes. Excel sheets met beoordelingen. In zevenvoud opgevraagde KvK-verklaringen, ondertekend en wel. Zoektochten naar alle projectdocumentatie. Je vraagt je af waarom er nog inkopende organisaties zijn die geen elektronische middelen gebruiken om hen te ondersteunen in het selectieproces.

Op deze 3e Dag van het Elektronisch Aanbesteden lopen pakweg 100 inkopers rond die zich oriënteren. Ze kijken of elektronisch aanbesteden iets voor hen is, welke middelen er zijn en hoe je je organisatie “mee” krijgt. Er zijn er ook die dat wat ze al doen aan het heroverwegen zijn. Als inkoper blijf je tenslotte periodiek benchmarken. Doe je wat je doet nog wel goed en doen we dat nog met de juiste partij?

De bezoekers vertegenwoordigen een mooie mix van de publieke en de private sector. In verschillende demo’s en workshops laten ze zich overtuigen van de voordelen van het gebruik van elektronische middelen. Hierbij komen zowel aanbieders (zoals wij) als gebruikers aan het woord. Onze eigen demo is wat ons betreft een succes. We krijgen de gelegenheid om onze nieuwe module Sourcing & Tendering te laten zien en hierover met geïnteresseerden van gedachten te wisselen.

In de publieke sector wordt elektronisch aanbesteden vanaf april 2016 overigens bij wet verplicht, voor aanbestedingen boven de drempel. Dat zou geen argument moeten zijn om “het dan pas te gaan doen”. Ook zonder deze wettelijke verplichting zijn er voldoende argumenten die pleiten voor elektronisch aanbesteden. Zo laten vele publieke organisaties en juist de private sector nu al zien.

  • Met een internetverbinding altijd en overal toegankelijk. Zo kan eenvoudig worden samengewerkt met bij het project betrokken collega’s.
  • Alle projectinformatie bij elkaar. Zo ontstaat inzicht in hoe het inkoopproces is verlopen. Dat is handig om te kunnen laten zien dat is voldaan aan eisen van rechtmatigheid en voor archivering van de projectinformatie.
  • Gebruik van sjablonen voor berichten en aanvragen zorgt voor eenheid en uniformiteit van werken.

Om er maar een paar te noemen. Bottom-line blijft het motto “gewoon doen”. Begin klein, laat de voordelen zien en breid uit. Gemak dient de mens, dat geldt voor zowel de inkoper als voor de aanbieder.

Heb je geen tijd gehad om naar de Dag van het Elektronisch Aanbesteden te komen of gewoon onze demo gemist? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Bent u de eerste?

Reageren